Vintertid – Ställa om klockan till vintertid datum i Sverige

Vintertid datum du bör hålla reda på är alltså följande: under natten mellan lördag och söndag ska du alltså ställa tillbaka klockan så att när klockan blir 3 så ställer du tillbaka den till 2 istället.

Vintertid datum – alltid sista söndagen i oktober

Datum för vintertid är alltid sista söndagen i oktober. Man ställer tillbaka klockan en timme så att klockan i stället blir 2:00 när klockan slår 3:00, vilket gör att man får en timmes sömn extra den natten. Men tyvärr gör det ju även att det blir mörkt en timme tidigare på kvällen. Ett bra sätt att minnas att man ska ställa tillbaka klockan till vintertid är att man gör precis samma sak med sina utemöbler. (om man nu har några det vill säga ;) ) Vilket blir det samma vid sommartid på våren. Man ställer fram klockan vid sommartid och ställer samtidigt fram sina utemöbler. Man ställer tillbaka klocka till vintertid och ställer samtidigt tillbaka utemöblerna.

Sommartid

Under natten från lördag till söndag får vi vår underbara sommartid tillbaka.

Länka gärna till oss om du gillar oss

Vi försöker driva en blogg som informerat människor så snabbt som möjligt om viktiga och roliga saker som man kan gå runt och fundera på. Det tar en hel del tid att uppdatera alla sidor och gillar du oss för att vi gör det får du väldigt gärna länka till oss. Tack på förhand.

31 tankar på “Vintertid – Ställa om klockan till vintertid datum i Sverige”

 1. I min kalender för 2011 så är det söndagen den 30:e oktober, inte söndagen den 31 oktober som du skriver.

  • Ja du har helt rätt. Uppdaterade inlägget den 20 december 2010 efter att det blivit gammalt, men missade ändra datum till 30 oktober för 2011 då det var den 31 oktober som man skulle ställa om klocka till vintertid 2010. Så tack för rättningen, ändrar det direkt.

 2. Ja snart är det ju tyvärr dags att gå tillbaka till vintertid. :/ Nu blir det bara mörkare och mörkare och sen när man redan tycker det blir för mörkt för snabbt så ska man ställa tillbaka klockan en timme. Känns ju mindre bra.

  • Va fan! Sommartid är ju sämst! Är det inte asskönt att få sova en timma längre på morgonen? Den här tiden på året längtar jag jättemycket till att man får ställa tillbaka klockan till normaltid. Jag tycker man ska ta bort sommartiden igen. Om man nu vill kliva upp tidigare är det väl bara att göra det! Sommartiden infördes för att nån ville att svenskarna skulle vara vakna tidigare under de ljusa månaderna och på så sätt utnyttja dagen bättre. känns det inte väldigt omodernt? Det är ju inte så att alla jobbar 9 till fem heller, tänk på alla som börjar tidigt på mornarna! Den här tiden på året räknar i alla fall jag dagarna tills man får ställa tillbaka klockan och får i några dagar lite solljus när man går till jobbet.

   • Håller med dig Martin! Varför är alla så upprörda över att skruva lite på klockan? (har man en nyare mobiltelefon så ställs den ju till och med om automatiskt) Det är ju som att kliva upp mitt i natten när man går upp klockan 7 nu för tiden, och om en vecka så får man kanske gå till jobbet i solljus. För vara arg för det liksom!

 3. I Ryssland har man slopat vintertid, som är eller har varit ”normaltiden”. En av få saker som är bra politik från Ryssland!
  Jag tycker att man borde ta vara på sociala medier och starta namninsamling MOT vintertid, för vintertid är föråldrad och opraktiskt! Avskaffa vintertiden! Vem är med?

  • Herregud så dumt!!! Det är vintertiden som är normaltiden! Det är sommartiden som är det som man har slopat, precis som att det var SOMMARTID som man införde på 1980-talet i Sverige! Get You’re facts right!

 4. Jag förstår inte detta motstånd mot vintertid?! Att vi ställer om klockan påverkar ju inte dynets antal ljusa timmar!! Det blir ju knappast ljust färre timmar bara för att vi ändrar klockan. Personligen tycker jag att det hade varit betydligt jobbigare med mörker fram till nästan kl tio på dagen i december än att det blir mörkt vid halv fyra istället för halv fem…

 5. Att ställa om klockan påverkar inte hur många ljusa timmar dygnet har, men det kan påverka hur de ljusa timmarna sammanfaller med vårt dagliga schema, arbetstider o.s.v.

  Men sedan mot slutet av november spelar det knappt någon roll – då är det kolsvart ute både när man lämnar bostaden och när man kommer hem efter jobbet oavsett vilken tid som används.

  Det bästa tipset jag kan ge är att gå ut på lunchrasten. Dagsljuset (även om det är molnigt) gör en piggare och det blir även lättare att somna på kvällen.

  • Kan bara hålla med. Jag förstår inte varför man blir så upprörd över en timme? Det blir ju ”automatiskt” mörkare ändå. Att man sen ställer tillbaka klockan när det bli vintertid ändrar ju inget mer än att det blir ljusare en timme längre på morgonen och mörkare en timme på kvällen.

  • Hej Moncia, Nej det är natten mot söndag du ska ställa om klockan till vintertid. Dvs när du vaknar upp på söndagen så ska klockan ställas tillbaka en timme.

 6. Men hallå!!! Alla ni som är för vintertid (normaltid). Har ni inget liv???? Kommer ni direkt hem efter jobbet och sätter er framför datorn?? Ja då kvittar det ju när det blir mörkt.. Tänk på oss som bryr oss, vi som gör saker efter jobbet! Joggar, går med hunden, rider hästen.. Vad gör det att det blir ljust ”en vecka när ni åker till jobbet”?? Solen går ner 2 minuter senare var dag, alltså förlorar vi två veckors fina eftermiddagar vi kunnat njuta av och på våren iprincip samma sak, dvs sammanlagt en månad!!!!
  Å Ryssland har inte slopat sommartiden, de har slopat ”normaltiden”, precis som vi borde göra!!!

 7. Både rida och doggystyle går fint i mörker, prova Lina så skall du få se. Bättre än att behöva blunda och låtsas att det är någon annan ;) Får man dessutom den där extra timmen på natten…….. då blir det åka av.

 8. Fy-fan vad jag inte längtar till att det blir mörkare igen! Jag vet att det börjar bli mörkare redan efter midsommar men det känns inte än. Men snart är vi inne i mörkret igen och det skrämmer mig.

Kommentarer är stängda.