Ställa fram klockan till sommartid 2017

Uppd: ni har ställt fram klockan till sommartid nu va? :)

Sommartid ställa fram klockan datum Sverige 2014

Ställa fram klockan till sommartid 2015 gör man sista söndagen i mars, vilket blir den 30 mars år 2015. Då ska man ställa fram klockan till sommartid så klockan 2:00 på natten i stället blir klockan 3:00 helt enkelt.

Detta gör att vi från och med 30 mars får se solen en timme längre och sen blir det bara ljusare för varje dag fram till midsommar. Vilket får dom flesta av oss att må lite, lite bättre. =) Sen efter det blir det sedan tyvärr bara mörkare och mörkare även fast vi är mitt uppe i sommaren då. Men det dröjer dock ända till 2014-10-26 tills vi ska ställa tillbaka klockan till vintertid för 2014 igen.

30 tankar på “Ställa fram klockan till sommartid 2017”

 1. Synd bara att det inte var ännu längre. Sommartid är ett påfund av morgonfacister.
  De där som lever enligt den Lutherska läran. Där livet skall vara en jämmerdal fram till slutet.

 2. Hur tänkte Urban nu?
  Om solen går ner kl 22:00 och vi under sommartiden ställt den till 23:00 så har vi ljust en timme längre på kvällen!
  Hur tänkte du när du skrev morgonfascister???

  • Eftersom tiden när dagen börjar blir en timme kortare. Med andra ord uppstigning en timme tidigare om man skall följa allt annat i samhället.

   Vill du följa ljuset så står det dig helt fritt att göra utan sommartid. Eller hur?

 3. Önskade bara att sommartiden kunde vara evig i stället för att ställa om klockan 2 ggr om året, och då ställa om hela kroppen var gång.

 4. En korkad idé, provad redan under första världskriget och senare ett flertal gånger utan några som helst positiva effekter. Tex Ryssland slopar det helt nu.
  Originalidén från 1800-talet var att arbetare skulle få lite mer solljus på fritiden, men det var ett annat sekel det… Det mesta ljuset folk får i sina ögon idag kommer väl från en led/lcd/plasma?? :D
  Personligen kvittar det vilket, vaknar ändå klockan tre (eller fyra). ;)

  • Håller med dig om att det är en korkad och förlegad idé. Idén kan förstås om man sett en verkstadslokal från slutet av 1800-talet. De saknade inte bara solljus utan var väldigt mörka över huvud taget. Nu när vi även kan sätta in artificiellt solljus i lokalerna.

 5. Snart är det äntligen sommartid! Som jag har längtat! Helt underbart verkligen. Lite sol på det också så kanske man mår bra sen.

  • Hade precis samma känsla i måndags! Hehe. Skönt att man har söndagen på sig att ställa fram klockan så man inte behöver göra det när det är dags att jobba på måndag igen.

 6. Ska bli så jäkla skönt med sommartid så man kan få se lite sol efter man slutat jobbet för en gång skull. Solen har ju gått ner innan man ens funderat på att gå hem från jobbet i flera månader nu.

 7. Dagarna blir inte längre och solen är inte uppe längre med sommartid, bara en förskjutning tråkigt för oss morgonpigga !!!

 8. Fattar inte hur folk kan gnälla så jävligt. Man ställer om klockan för att utnyttja soltimmarna, jag gillar i alla fall solen. ”Ställa” om kroppen varje gång? På vintern, va uppe o kolla på tv en timme längre. På sommaren oj du e lite trött på morgonen, det har man väl varit förut, ta en kopp kaffe o håll käften eller gå o lägg dig en timme tidigare.

  • Om man går upp klockan 4 på morgonen, då vill man ha det som det är. Inte ställa fram klockan en timme. För då blir det som att klockan skulle vara 3, när man går upp 4, vilket gör det mörkt på morgonen för oss som börjar tidigare. Sen går jag och lägger mig klockan 8 på kvällen, och då är det VÄLDIGT ljust ute. Slutsats: Morgonpigga får mindre soltimmar. Vad är det du inte förstår?

 9. Men tänk på oss som måste pilla med datorer. En timme frammåt är väl inget problem, men att backa så att element i produktionen kommer fram innan dom är producerade. Eller vart den försvunna timmens data lagras… Vi har en extratimme en kvart över och lägger datat där. Men det ställer till med lite mer pyssel än att bara vrida på uren.

 10. Själv går jag upp kl. 0500. Eftersom vi ställer fram klockan så har solen gått upp när jag knatar iväg till jobbet o jag får se ljus.
  Att man går upp innan solen gått upp e ju inte mycket att göra åt.

 11. Om man bor i norra delen av Sverige märker man en stor skillnad på sommar och vintertid, detta på grund av att den enda solen man får är på morgonen då solen bara tittar fram några minuter varje dag.

 12. Tyvärr! På måndag 31 mars är det för sent:
  Sommartid 2014 börjar på söndag 30 mars kl 02 på natten (dvs mellan lör och sön), då klockan ställs fram en timme.
  Även vintertiden missar du: den börjar söndag 26 oktober, också på natten; kl 03 ställs klockan bakåt 1 timme.
  Dessa fakta är lätta att kolla (vilket väl är utgivarens ansvar)!
  De nya tidsinställningarna gäller alltid från och med ”småtimmarna” kl 2-3 åt endera hållet på söndagen, inte natten efter söndag (vilket ju är måndag). Detta för att man kan ta det lugnt hela söndagen och vänja sig. Vore ju trist att upptäcka felet på måndag morgon när man ska till jobbet…
  Hur du den 17 feb skriver ”i natt” om dagen 31 mars är obegripligt.
  Du lyckas inte bara att resa framåt i tiden utan också bakåt – ett år! Du ställer om sommartiden i mars 2014, och därefter för vintertid hamnar du i oktober 2013!
  Fantastiskt! Ha ha ha!!!
  (Samma faktafel i ditt andra inlägg om detta ämne.)

  • PS. Även kommentatorerna verkar vara tidsresenärer. Inlägget är daterat 17 feb 2014, och alla kommentarer utom min är tidigare, ända från januari 2011!
   Berätta var ni fått tag på en tidsmaskin!!!

   • Tack för din kommentar! Inlägget uppdateras automatiskt från år till år och du har förmodligen en gammal catch av det gamla inlägget kvar. Uppdatera sidan så ser du förmodligen uppdateringarna.

Lämna en kommentar