Sommardäck regler

Billiga sommardäck online topplista:
1. Byt Hjul Mer info och eventuella erbjudanden »
2. Svenska Gummihuset Mer info och eventuella erbjudanden »
3. Däck online Mer info och eventuella erbjudanden »

Sommardäck regler man måste känna till är att man från och med 1 april varje år får man byta från vinterdäck (dubbdäck) till sommardäck, om väglaget tillåter det.

Mellan 1 oktober och 15 april får man använda vinterdäck. Sen får man självklart använda vinterdäck under annan tid också, dock enbart om det är eller befaras bli vinterväglag när man har dom på. Mellan 1 december och 31 mars är det krav att ha vinterdäck, om vinterväglag råder. Dubbfria däck kan användas året runt.

Köpa billiga sommardäck online på nätet

 • Däck online
 • Byt Hjul
 • Svenska Gummihuset

Regler för mönsterdjup på sommardäck

Sommardäck måste minst ha ett mönsterdjupet på 1,6 mm men i och med att friktionen vid fuktig och blöt vägbana inte är den bästa när man har så lite mönsterdjup kvar så bör man byta däck innan mönsterdjupet blivit så dåligt. Ofta tittar folk inte till sina däck förens det är dags att byta och märker inte förens då att dom är slitna. Däck är en ganska stor utgift men ack så viktig för att bilen ska vara säker. Du kan läsa om hur man kan köpa billiga sommardäck online här där jag skrivit om några kända e-butiker.

7 tankar på “Sommardäck regler”

 1. Tack för ditt inlägg, kunde inte sova och låg och undrade vad för regler som gällde. Nu kan jag sova igen. :)

 2. Man borde kunna få byta till sommardäck redan fr 1 mars. Vägarna kostar att underhålla och svensken är inte direkt känd för sitt personliga ansvar.

  • Låter rätt oansvarigt att peta på sommardäck den 1:a mars. Såvida man inte har stenkoll på vädret och tycker det är kul att byta hjul.

   Sen kan det ju vara så att vissa idioter tycker att det är viktigare att hålla ner vägslitaget än att bidra till en trygg trafikmiljö. Rekommenderar någon form av terapi för dessa puckon, gärna också indraget körkort tills de frisknat till.

   Thomas H

 3. Typiskt svenskt överförmynderi.Beroende på var i landet man bor så är det ju olika förhållanden,bara att följa det sunta förnuftet,kan man inte det så ska man inte vara på vägarna.

 4. 15 april sista dagen för dubbdäck – om det inte är vinterväglag

  den 30 mars 2011
  Dubbade däck får inte användas mellan den 16 april och 30 september, om det inte råder vinterväglag eller om det befaras bli sådant väglag. Det innebär att man även efter den 15 april får använda dubbdäck om man till exempel ska åka till fjällen över påskhelgen och det kan förväntas vara vinterväglag under resan.

  Observera dock att det är polisen som gör bedömningen om det är motiverat att använda dubbdäck under resan.

  – Om man efter den 15 april ska åka till fjällen eller någon annanstans där det fortfarande är vinterväglag, får man behålla dubbdäcken på till dess man kommer hem, säger Bengt Svensson, kommissarie på Rikspolisstyrelsen. Men då bör man å andra sidan inte köra med sina dubbdäck innan resetillfället om det är sommarväglag. Den som gör det kan rapporteras för att ha haft dubbade däck under otillåten tid.

  Att använda dubbdäck på sommarväglag sliter på vägarna, försämrar vägmiljön och har sämre bromssträcka än sommardäcken. Det leder också till att det uppstår mer inandningsbara partiklar, vilket ger upphov till betydande hälsoeffekter som exempelvis luftvägsbesvär.

  – Det är alltså inte lämpligt att ha kvar dubbdäcken en längre tid inför en kommande fjällresa, då får man nog byta däck och byta tillbaka igen inför resan, säger Bengt Svensson på Rikspolisstyrelsen.
  Vinterväglag efter den 15 april

  Om det efter den 15 april råder vinterväglag på någon del av vägen, får man behålla dubbdäcken till dess att snö, is, snömodd eller frost har försvunnit från vägbanan. Framför allt gäller det boende i de delar av Sverige där det fortfarande råder vinterväglag men även, som nämns ovan, för de bilägare som åker till fjällen över påsk.

  – Vårt tips är att kontrollera vilket väglag som råder för resan och anpassa valet av däck efter det, säger Göran Andersson, utredare på Transportstyrelsen.

  Regeln gäller personbil klass I och personbil klass II (husbilar) med en vikt av högst 3,5 ton, lätt buss samt lätt lastbil. Om bilen har dubbdäck och du har du en släpvagn kopplad till bilen, ska även släpvagnen ha dubbdäck om det råder vinterväglag.

  Läs mer om reglerna för vinterdäck och dubbdäck
  För mer information, kontakta:

  Henrik Olars, pressansvarig väg och järnväg på Transportstyrelsen
  Telefon: 0243- 783 23, 070- 601 60 65

  Bengt Svensson, kommissarie på Rikspolisstyrelsen 08-401 93 72

  Carolina Ekéus, pressekreterare på Rikspolisstyrelsen 08-401 90 07

Lämna en kommentar