Fördelar och nackdelar med att samla lån?

Samla lån är något man kan göra för att få ner kostnaderna för sina lån och på så sätt få ordning på sin ekonomi. Idag är det många som lever på kredit tyvärr och det gör att många har flera olika smålån med onödigt dyra räntor. Då är det bättre att ha ett enda lån med bättre ränta istället. Det var så jag själv fick ordning på min ekonomi och det var därför jag köpa domänen Samla lån och lag upp en sajt för att informera andra om att detta var möjligt.

För tyvärr vet alldeles för få om att man kan göra så. Jag jämförde lån med ett låneförmedlare och en del själv och det bästa lånet fick jag av Handelsbanken. Så det blev mitt val men det behöver inte vara billigast för dig. Så se till att jämföra räntan noga. Och villkoren så klart. Och med villkor menar jag till exempel kostnader runt lånet. Så som fakturaavgifter.

Vad är fördelarna med att samla lån och krediter?

Att samla lån, eller att konsolidera lån, innebär att man tar ett större lån för att betala av flera mindre lån och krediter. Här är några av fördelarna med att samla lån:

  • Förenklad hantering: Genom att samla flera lån till ett enda lån kan man förenkla sin ekonomiska hantering. Istället för att hålla koll på flera olika lån med olika villkor och betalningsdatum, behöver man bara ha koll på ett enda lån.
  • Lägre ränta: Genom att samla flera lån till ett större lån kan man ofta få en lägre ränta. Detta kan leda till lägre månatliga betalningar och besparingar på lång sikt.
  • Minskad stress: Genom att samla lån och få en bättre överblick över sin ekonomi kan man minska sin stressnivå och få en bättre känsla av kontroll över sin ekonomi.
  • Ökad kreditvärdighet: Att betala av flera mindre lån kan leda till en bättre kreditvärdighet och en högre kreditpoäng. Detta kan göra det lättare att få lån eller krediter i framtiden, och till bättre villkor.
  • Bättre översikt: Att ha en bättre översikt över sin ekonomi kan vara till stor hjälp när man ska planera sin budget och undvika försenade betalningar eller andra ekonomiska problem.

Sammanfattningsvis kan fördelarna med att samla lån vara lägre ränta, förenklad hantering, bättre översikt, ökad kreditvärdighet och minskad stress. Det är dock viktigt att göra en noggrann utvärdering av ens ekonomiska situation och rådgöra med en finansiell rådgivare innan man beslutar sig för att samla lån, för att undvika att hamna i en ännu svårare ekonomisk situation.


Låna mer pengar och få ordning på din ekonomi? Är det verkligen möjligt?

Ja det kan låta helknäppt men faktum är att det är precis vad man kan göra. Om man har många dyra lån så kan man ta ett lån som täcker alla dessa och sedan betala av dom. Säg att du ha smålån på 100.000kr totalt. Men en effektiv ränta på 14,5% på ett lån, ett lån med 8,9% och ett med så mycket som 18%. Ja då kan du helt enkelt ta ett samlingslån där du får räntan 6,55% och sedan betalar du av dom andra tre lånen. Då har du ett enda lån istället och det med bättre ränta.


Jag skriver mycket om just lån och ekonomi och här har jag sammanfattat några guider jag skrivit som jag tror du vill läsa om du tycker guiden Samla lån var intressant:

Många som har sms-lån och kreditkortsskulder borde samla lån och krediter

Att sitta och betala onödigt dyra räntor på sms-lån och kreditkort behöver man verkligen inte. Se om du kan möjlighet att ta ett billigare privatlån där du sedan kan använda pengarna för att betala av dina dyra skulder. Och se sedan till att inte dra på dig fler dyra skulder. Så om du känner igen dig så rekommenderar jag läsa hela guiden från början till slut.

Berätta gärna om du tagit ett samlingslån

Om du också har gjort den här resan med att ha många dyra lån och nu bara har ett får du väldigt gärna dela med dig av det. Så vi kan inspirerar varandra och ta tag i våran ekonomi. Sedan gäller det så klart att man inte tar några nya lån efter det utan istället väljer att jobba hårt för att betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt. Att svara på det är helt omöjligt att svara på eftersom en pizza kan variera så mycket på storlek och innehåll på pizzan. Men räkna med runt 1300-1500 kcal för en vanlig stor pizza.

Mycket bra artikel av SVT om att samla lån

Det finns en mycket bra artikel hos SVT nyheter om att samlingslån kan bli en skuldfälla. Det kan vara bra att läsa igenom den innan man väljer att slå ihop sina lån. För det är viktigt att du är påläst innan du lånar pengar. Och så är det självklart med samlingslån också. Det är viktigt att du tittar på den effektiva räntan och inte den så kallade från räntan.

Samla lån och krediter bild