Kan man låna till kontantinsats?

Att köpa en bostad är en stor investering och kräver ofta en betydande kontantinsats för att få lån från banken. I skrivande stund (mars 2023) måste du ha minst 15 procent i kontantinsats oavsett vilken bank du väljer. Om du inte har tillräckligt med pengar sparade kan ett alternativ vara att ta ett privatlån för att täcka kontantinsatsen. Om din ekonomi klarar av det och om banken accepterar det. Här är en guide om att låna till kontantinsatsen med privatlån vid bostadsköp, inklusive fördelar, nackdelar och tips.

Fördel – Snabb finansiering

Snabb finansiering: Att ta ett privatlån kan vara ett snabbt och effektivt sätt att få tillräckligt med pengar för kontantinsatsen och därmed möjliggöra köpet av din bostad överhuvudtaget. Kanske måste du köpa en bostad här och nu och då kan det möjliggöra det istället för att du sparar ihop till hela din kontantinsats.

Nackdel – Högre ränta

Högre ränta: Eftersom privatlån är ofta högre ränta än traditionella bolån kan det innebära att du betalar mer i ränta över tid. Privatlån har och vanligtvis en kortare löptid än bolån, vilket kan innebära högre månatliga betalningar och ökad stress på din ekonomi.

Jämför privatlån

Jämför olika lånealternativ: Det är viktigt att jämföra olika privatlån och leta efter den bästa räntan och de mest fördelaktiga villkoren för att minimera kostnaderna. Se till att du är realistisk med din lånebelastning och hur mycket du har råd att betala tillbaka varje månad. Försök att hålla dina utgifter i schack och ha en plan för att betala tillbaka lånet.

Försök att spara så mycket som möjligt till kontantinsats

Ju mer du kan spara till kontantinsatsen, desto mindre behöver du låna. Försök att spara så mycket som möjligt före ditt bostadsköp för att minska din skuld och räntekostnader. Och för att öka chansen att få låna pengar till din nya bostad.

Sammanfattning av Låna till kontantinsats?

Sammanfattningsvis kan ett privatlån vara ett alternativ för att täcka kontantinsatsen vid köp av en bostad, men det är viktigt att överväga både fördelar och nackdelar innan du fattar ett beslut. Genom att jämföra olika lånealternativ, vara realistisk med din lånebelastning och försöka spara så mycket som möjligt, kan du hjälpa till att minimera kostnaderna och ta kontroll över din ekonomi på lång sikt.


Låna till kontantinsats 2023 är det möjligt? Ska du köpa en bostad och undrar om det är möjligt att låna pengar även till kontantinsatsen? I den här guiden kan du läsa om mina privata erfarenheter om detta bland annat. Låna till kontantinsats kan man göra om man inte har pengarna sparade redan eller inte vill spara ihop dom för att man tycker det tar för många år till exempel. I mitt fall var det att jag behövde någonstans att bo och inte är född med rika föräldrar. Men man bör tänka på att ens inkomst måste lämna utrymme för både bolån och lånet till kontantinsatsen. Jag har gjort exakt det här och tänkte att jag måste dela med mig av det så fler får reda på hur det fungerar.


Senaste inlägget från Låna till kontantinsats:

Här har jag lagt till senaste uppdaterade eller nya inläggen från Låna till kontantinsats som jag ofta skriver på. Det skulle vara roligt om du läste dessa och säger vad du tycker.

Hur stor kontantinsats i procent?

Kontantinsats procent av bostadens värde ligger på minst 15%. Alltså ej 10% som det var tidigare. Om man ska låna till kontantinsats plus bolån bör man ansöka om båda och se till så båda vet om det. Du bör alltså hålla bra kontakt med dina långivare så att alla är med på vad du vill göra. Sajter du kan läsa mer om kontantinsats och bolån är till exempel Swedbank, ICA Banken och Kontantinsats.se – Låna till kontantinsats. För mer om att låna pengar se låna pengar där jag skrivit lite mer om olika typer av lån.

Räkna ut din kontantinsats

Vill du ha hjälp att räkna ut hur mycket pengar du behöver i kontantinsats kan du göra det under Räkna ut kontantinsats på Kontantinsats.se. Det är väldigt enkelt matte men när man är helt ny vad gäller köp av bostad så kan det vara tacksamt med att få det enkelt förklarat så man vet hur det fungerar.

Många väljer privatlån till sin insats och köper bostaden snabbare

Många väljer att låna hela eller delar av sin insats med ett privatlån. Förmodligen av någon av nämnda anledningarna ovan. Om du vill göra det så tänkt på att öka dina chanser genom att spara ihop så mycket du kan och sedan gärna ha en medsökande. Då får man ofta billigare ränta och chansen att få låna ökar.

Fördjupning för dig som planerar att låna till insatsen

Läs vidare om du är intresserad av att låna till insatsen för att köpa en bostad. Jag försöker uppdatera den så ofta jag kan så allt stämmer. Anledningen till min guide är som vanligt att du ska bli så allmänbildad som möjligt. Så jag hoppas att den här guiden gör precis det. Att du och jag bli med allmänbildade det vill säga. Jag genom att skapa den och du genom att läsa den.

Finns inte bolån utan kontantinsats?

Jag håller på att leta lägenhet igen. Vill ju fortfarande bo innanför tullarna men är osäker om jag har råd. Har bott på Östermalm, Vasastan och Kungsholmen nu men vet inte riktigt vart jag hör hemma. Om jag hör hemma någonstans. Problemet är inte att ha råd med lån och amortering och så utan det största problemet är verkligen kontantinsatsen. Att ha 600.000kr för att kunna köpa en etta är ju helt galet. Men antar att de bara är att gilla läget och låna till kontantinsatsen igen. Vad har jag för val. Inget. Det är sjukt att bostadsmarknaden gått så här bananas. Klurar mycket på hur det kommer gå.

Bolån utan kontantinsats finns det inte i Sverige så det kan du helt sluta leta efter. Du måste alltid ha 15% som kontantinsats. Resterande 85% kan du ha som bolån. Det vill säga lämna din bostad som säkerhet upp till 85%. 15% måste antingen komma från sparade pengar eller från ett lån utan säkerhet om det nu får plats i din budget för ditt bolån.

Kontantinsats för husköp

Kommer marknaden någonsin kollapsa? Folk verkar ju ha så himla mycket pengar och vill bo centralt. Då går ju priserna upp så klart. Aja jag får väl gå till banken med svansen mellan benen och tigga om att få låna pengar till kontantinsatsen igen fast jag lovade mig själv att spara ihop till nästa lägenhet. Men det gick snabbare än jag rökande med. Jag får skylla på det helt enkelt.


Finns det något billån utan kontantinsats då?

Det finns billån utan kontantinsats men där du lämnar bilen som säkerhet för ditt lån till bilen. Där måste du ha minst 20% i insats. Men du kan låna till bil med ett lån utan säkerhet och på så sätt inte behöva ha någon insats utan istället kan låna 100%.

Kan man låna till insatsen?

Ja om vi pratar om insats vad gäller kontantinsats till en bostad så ja det går att låna till den. Men du kan inte låna pengar till den genom att lämna bostaden som säkerhet för lånet. Du kan max låna 85 procent av bostadens värde som säkerhet. Även om det såklart inte är en mänsklig rättighet. Det finns banker som kräver att du har mer än 15% i insats. Men du hittar ingen bank som lånar ut mer än 85% med bostaden som säkerhet. Ska du låna till resterande 15% så måste det vara med ett lån utan säkerhet. Såna lån heter privatlån och ibland blancolån. Det är nämligen så att det bara är din ekonomi eller val av bank som kan hindra dig från att låna till insatsen med ett privatlån.

Låna till kontantinsats