Svenska högtider

I Sverige har vi ganska många högtider och traditioner. Dock förändras och förnyas svenska högtider och traditioner hela tiden och har inte alltid samma betydelse som förr i tiden.

Nu för tiden så betyder kanske lucia bara luciatåg och lite luccebullar och julen julklappar och jultomte medan dom egentliga anledningarna till att vi firar dessa högtider kanske glöms bort.

Svenska högtider och traditioner sorterat efter när dom infaller

PåskPåsk är en svensk högtid och tradition som i Sverige är hämtad från kristendomen men firas idag mer med ägg, påskhare och lite extra godis. Går man i skolan så har man ofta påsklov under påsken.

Valborg / Valborgsmässoafton – Valborg a.k.a Valborgsmässoafton är en svensk högtid och tradition som har sin grund i den Heliga Valborg men som idag mer firas som en dag då våren står för dörren och där man samlas och eldar lite pinnar.

Midsommar / MidsommaraftonMidsommar a.k.a Midsommarafton är en av dom mest uppskattade högtiderna i Sverige där vi samlas och äter sill och färskpotatis.

Lucia – Lucia är en tradition och högtid som alltid firas den 13 december och brukar oftast se som startskottet för julfiranden tillsammans med första advent. På Lucia blir det ofta luciatåg och lussekatter.

Julafton – Julafton hör tillsammans med midsommar till en av favoriterna bland svenska högtider och traditioner och firas oftast med julklappar och jultomte den 24 december varje år.

Nyårsafton – Nyårsafton firar helt enkelt in ett nytt år, eller i alla fall starten på det.

Lämna en kommentar