När införs nya amorteringskravet?

När införs nya amorteringskravet? Svar: Det första amorteringskravet infördes 1 juni 2016 och innebar att du måste amortera om du lånar mer än 50% av värdet på bostaden. Köper du en villa för 2 miljoner så är gränsen alltså 1miljon till exempel. Om du lånar mer än 50% och upp till 70% så måste du amortera 1% av ditt lån per år. Och det är alltså av det totala bolånet du räknar 1% på. Sedan måste du amortera 2% på det som överstiger 70% och upp till 85%. 15% måste du sedan år 2010 ha som kontantinsats. Alltså med egna pengar eller med ett privatlån om du har möjlighet till det. Och väljer en bank som godkänner det. Det gäller NYA lån ej lån som tagits innan 1 juni där du har annan amortering eller kanske till och med amorteringsfritt.

Ett amorteringskrav till på ingång?

Sedan kan det bli så att det kommer komma ett till amorteringskrav 1 mars 2018 och det som är föreslagits är att du ska amortera 1% per år på allt som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten som du har.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *