När är det Halloween 2016


När är det Halloween 2016? Här nedan kan du läsa mer om HalloweRamanani Gröndal frysar en och hitta halloween-dräkter.

TOPPLISTA HALLOWEEN-DRÄKTER

Halloween-dräkter online på nätet:
1. Party kungen » Halloween-dräkter
2. Roliga prylar » Halloween-dräkter

__________________________________
När är det Halloween 2014? Halloween 2014 är den 31 oktober om man följer amerikansk tradition. Då är det ALLTID just 31 oktober som gäller. Annars kan man även fira Halloween dagen innan Alla helgons dag här i Sverige. Alla helgons dag är alltid den första lördagen i november. Vilket gör att datumet skiljer sig från år till år.

Alltså: du kan välja mellan att fira Halloween antingen 31 oktober eller fredagen innan alla helgons dag. Och Alla helgons dag är ALLTID den första kördagen i november. Eller så man man välja att fira vid båda tillfällena?

__________________________________

Vad är Halloween?

Halloween och är en högtid där man klär ut sig i spökkostymer och kommer ursprungligen från USA. Antingen går man runt och knackar på och frågar om bus eller godis eller så har man ofta bara en fest med spöktema. Halloween sägs omsätta så mycket som en miljard i Sverige varje år och sägs öka för varje år som går.

__________________________________

När är det halloween i Sverige

När är det halloween i Sverige? Alltså som ovan: dagen innan Alla helgons dag firas det ofta här i Sverige. Och Alla helgons dag är ALLTID första lördagen i november vilket ju då gör att halloween i Sverige är första fredagen i november. Även om många väljer att följa amerikans tradition mer och mer och då är det 31 oktober som gäller.

__________________________________

Blanda ej ihop Allhelgonadagen och Alla helgons dag med Halloween

Halloween är inte samma sak som Allhelgonadagen eller alla helgons dag. Vilket många tycker är väldigt viktigt att ej blanda ihop.

När är det Halloween

Som ni märker bland kommentarerna så finns det väldigt delade åsikter om när halloween är. Därför verkar det inte spela så stor roll när man firar det. Går man ut och kör bus eller godis så gör man nog bäst i att göra det på helgen. Inte för att det firas ”officiellt” då utan för att flest kanske har godis hemma på en lördag. Kanske det även är flest människor hemma då också.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (6 votes cast)
När är det Halloween 2016, 4.7 out of 5 based on 6 ratings
Det här inlägget postades i Alla helgons dag, Halloween, Svenska högtider. Bokmärk permalänken.

37 kommentarer till När är det Halloween 2016

 1. Mattias skriver:

  Ytterligare info om (egen reklam).

 2. Sara skriver:

  Jag bara ÄLSKAR halloween alltså! =)

 3. Johan skriver:

  Tråkigt att halloween är på en måndag! Hur gick det till?

 4. Göran skriver:

  Fast nu blev det ju inte riktigt helt rätt.

  Det amerikanska Halloween (All Hallows Eve) infaller som namnet antyder aftonen innan All saints day. Det amerikanska Halloween infaller sålledes alltid den 31:a oktober eftersom deras all saints day (Allhelgonadagen) infaller den 1 november.

  I Sverige infaller dock Allhelgonadagen den första lördagen i november och Allahelgonanatten/aftonen (All Hallows Eve – Halloween) infaller såleddes fredagen innan första lördagen i november (iår den 4:e).

  Vi måste alltså välja om vi ska fira Halloween enligt amerikansk kalender för all saints day eller enligt svensk kalender för allhelgonadagen.

  Allt från: hogtider.wordpress.com/2011/09/26/nar-ar-halloween-2011-i-sverige/

  • Patriks.nu skriver:

   Tack för tipset! Tycker jag fått med allt dock?

  • Lady skriver:

   Fast i min svenska almanacka så heter 1 november Allhelgonadagen, så då borde vi ju endast fira Halloween den 31 oktober både enligt amerikanskt och svenskt kalender. Lördagen den 5 november heter ju Alla helgons dag, och den helgen brukar vi ju hedra våra döda nära och kära, inte spexa á la Halloween.

 5. minna skriver:

  när är halloween?
  mamma sa att det va nästa helg men jag vet nte!

  • Patriks.nu skriver:

   Du kan välja mellan att fira antingen måndag 31 oktober eller så fredagen den 4 november. Eller båda två. 😉

 6. Alexanra skriver:

  Är halloween värkligen på nästa Torsdag , 3 november?
  För jag tänker gå på halloween!

  • Patriks.nu skriver:

   Nej Alexandra, i år 2011 kan du välja att fira antingen Amerikansk Halloween nu på måndag 31 oktober eller så kan du fira svensk Halloween nu på fredag 4 november. Eller båda två så klart. =)

 7. Fredrik skriver:

  Kan man gå ut och halloweena idag den 29/10??

 8. Fredrik skriver:

  hallå! svara då!!!

  • Patriks.nu skriver:

   Hej Fredrik, ”halloweena” kan du göra antingen på måndag eller på fredag. Läs inlägget för mer information om det.

 9. puings skriver:

  jag ska gå idag för fan

 10. linus skriver:

  jag gillar paj

 11. Peo skriver:

  Halloween… Det är bara ett sätt för affärsmännen att tjäna mer pengar på lättlurade svenska ungar och deras föräldrar. Våga vägra Halloween!

 12. Ida skriver:

  Hej! är det halloween idag? eller är det på alla helgonas dag? jag fattar inte riktigt ;P

  • Sara skriver:

   Du kan välja om du vill fira Halloween i morgon måndag 31 oktober eller dagen INNAN Alla Helgons dag, det vill säga nu på fredag, 4 november.

 13. Lars Risberg skriver:

  Halloween enligt Amerika. Halloween enligt Sverige? För mig känns det som trams. Jag ser ingen svensk tradition till att vi firar Halloween. Kanske blir det en tradition, när de som är i 10- till 15-årsåldern blivit vuxna? Stackars svenskar. De har det för tråkigt!
  Business och smarta affärsmän, grattis!

 14. Patrik skriver:

  Halloween är bara ännu ett sätt för företagen att lura pengar av oss. VågaVåga vägra halloween!

 15. Anita skriver:

  Allahelgonahelgen och Halloween bör absolut inte blandas ihop!
  Kan förstå att affärsmän och dagisbarn är förtjusta i konceptet ”Halloween”.
  Men med respekt för de avlidna och deras nära och kära bör man absolut inte fira ”Halloween på Allahelgonahelgen. Halloween kan man fira helgen FÖRE vår Allahelgonahelg.
  Jag miste min älskade son för ett par år sedan och vill inget hellre än att hedra hans minne i lugn och ro på Allahelgonahelgen. Tända ljus i vacker stillhet och sörja ifred.
  Så långt ifrån läskiga monster, bus, tjo och tjim som man bara kan komma…..

 16. Thomas skriver:

  I USA infaller alltid Halloween den 31 oktober medan firandet i Sverige vanligtvis sker på aftonen före alla helgons dag som är första lördagen i november, oavsett datum. Källa Wikipedia. Så vill man ha en Amerikansk tradition så firar man den 31/10 vill man fira Svenskt så är det aftonen före alla helgons dag som gäller.

 17. Paula skriver:

  Allhelgonadagen (i äldre tider även skrivet all helgona dag, i dagligt tal ”allahelgona”) är en dag som alltid infaller 1 november, till skillnad från alla helgons dag som i Sverige numera är benämningen en rörlig helgdag förlagd till den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Ursprunget till dessa båda helgdagar är densamma, och den ursprungliga platsen var den 1 november, en plats som behållits i de flesta länder och som i den svenska almanackan hela tiden varit fri från andra namn. Distinktionen mellan de båda namnen infördes 1953, då alla helgons dag flyttades från att vara första söndagen i november till sin nuvarande plats, och samtidigt blev allmän helgdag. Innan dess gjordes inte denna åtskillnad, utan båda dagarna kallades ”Alla helgons dag” eller ”Allhelgonadagen” (namnen var synonyma).

  Källa Wikipedia

 18. Caroline skriver:

  Hur mycket pengar lägger USA ut på Halloween ?

 19. Fredrik skriver:

  Eftersom att Halloween är på en onsdag i år (2012) bör den i Sverige förslagsvis firas med kostymfester osv lördagen helgen innan alltså den 27e oktober! Annars riskerar det dålig anslutning. Vem vill lägga ner pengar på att köpa en kostym till något man inte har en aning om vad det är och när det är? Det är ganska smidigt någon dag efter lön då alla ändå festar! Kan man ha på sig någon häftig eller fantasifull kostym så det ser lite festligt ut istället för att bara kröka =)

 20. Martin skriver:

  2012 firas Halloween i Sverige helgen 26-28 oktober. Detta har man lagt så att det inte ska sammanblandas/krocka med alla helgons dag den 3:e nov. I USA kör man alltid den 31:e

 21. Johanna skriver:

  Allhelgonahelgen firas för att man tänker på sina anhöriga. Vad de gjort och betytt medan de levde. Kort och gott: Man firar livet.
  Fira Halloween gör man för att hedra döden. Kort och Gott: Fira Herr död och döden.
  Det är därför det oftast är vanligt med döskallar och spöken.

  Halloween inte en svensk tradition och skall inte firas eller förknippas med allhelgona-helgen.

 22. A skriver:

  Halloween är en Irländsk tradition

 23. Anna Konjies skriver:

  jag och min kompis ska gå imorgon! ^^ Man går ju inte på helgen då dom har godis utan mitt i när dom kanske inte har så man får pengar istället ^^

 24. Orwe skriver:

  Ytterdörren sprack och dörrklockan gick sönder.Huset blev neräggat förra halooween.

 25. kevin hammarlind skriver:

  heej kan man vara ut på fredag och säga buss eller godis eller är det halloween idag ………………… men är det idag alla andar kommer ???? :/

 26. yes skriver:

  Den 1:a nov är det ”Allhelgonadagen”. Den 3:e nov är det ”Alla helgons dag”. Det är skillnad det!

 27. Anna skriver:

  Jag tycker att man får den 3 nov 2012 kl:07:00 för det gör jag värenda år den 3 nov är det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *