Kategoriarkiv: Vintertid

Vilket datum börjar det bli ljusare

Vilket datum börjar det bli ljusare? Det är vintersolståndet du letar efter när du letar efter ett datum när det börjar bli ljusare och det har vi skrivit om under vintersolståndet. Det inlägget uppdaterar vi dessutom löpande så det ska vara korrekt info hela tiden. Jag skriver väldigt mycket om detta då jag är ett stort fan av att fira sådant här. Jag hatar mörkret och vill hylla ljuset.

Ställa fram klockan till sommartid 2017

Uppd: ni har ställt fram klockan till sommartid nu va? :)

Sommartid ställa fram klockan datum Sverige 2014

Ställa fram klockan till sommartid 2015 gör man sista söndagen i mars, vilket blir den 30 mars år 2015. Då ska man ställa fram klockan till sommartid så klockan 2:00 på natten i stället blir klockan 3:00 helt enkelt.

Detta gör att vi från och med 30 mars får se solen en timme längre och sen blir det bara ljusare för varje dag fram till midsommar. Vilket får dom flesta av oss att må lite, lite bättre. =) Sen efter det blir det sedan tyvärr bara mörkare och mörkare även fast vi är mitt uppe i sommaren då. Men det dröjer dock ända till 2014-10-26 tills vi ska ställa tillbaka klockan till vintertid för 2014 igen.

Ställa fram klockan 2017

Ställa fram klockan 2017 gör vi för att återigen få den helt underbara sommartid som vi har under den ljusa svenska sommaren efter att vi tagit oss igenom totalmörker i 6 månader under den vintertid som rådet då.

Ställa fram klockan datum 2017

Ställa fram klockan datum 2017 gör sista söndagen i mars! Sen har vi sommartid ända till sista söndagen i oktober då det tyvärr är dags att ställa tillbaka klockan igen. Men innan vi gör det så se till att njuta av den underbara sommaren!

När blir det ljusare igen (vintersolståndet, sommarsolståndet)

När blir det ljusare igen? När man frågar den frågan brukar svaret ofta bli att det är runt midsommarafton som kvällarna blir allt mörkare och dom bara blir mörkare och mörkare fram till några dagar innan julafton – för att sen vända och blir ljusare igen. Vilket är rätt, men inte hela sanningen. Utan det är vintersolståndet och sommarsolståndet som styr det, vilket inte är ett exakt datum utan flyttas lite från år till år. Vintersolståndet inträffar runt den 21 december (några dagar innan julafton alltså) och varje skottår så flyttas tiden 18 timmar bakåt och varje normalår flyttas vintersolståndet sedan 6 timmar framåt. Vilket gör att den exakta tidpunkten flyttas fram och tillbaka och hamnar runt 21 december men därför även ibland den 20 december. Efter vintersolståndet så blir det ljusare och ljusare och det fram till sommarsolståndet som sen inträffar runt 21 juni. Men det är samma sak där, det är inte ett exakt datum utan även sommarsolståndet flyttas fram och tillbaka på samma sätt och hamnar ibland även den 20 juni. Efter sommarsolståndet blir det alltså mörkare och mörkare igen. Sen har även vintertid och sommartid en del med det och göra eftersom det då bara över en natt blir stor skillnad på vilket tid på dygnet när solen går ner och upp. Så det är dessa 4 man ska hålla reda på om man vill veta när det blir ljusare igen. Man brukar säga att oktober till april är mörka månader.

Läs mer:

Vintertid 2015 – Ställa om klockan till vintertid datum i Sverige

OBS! Inlägg under uppd.

Vintertid 2015 datum du bör hålla reda på är alltså följande: under natten mellan lördag 25 oktober 2015 till söndag 26 oktober 2015 ska du alltså ställa tillbaka klockan så att när klockan blir 3 så ställer du tillbaka den till 2 istället.

Vintertid datum – alltid sista söndagen i oktober

Datum för vintertid är alltid sista söndagen i oktober. Man ställer tillbaka klockan en timme så att klockan i stället blir 2:00 när klockan slår 3:00, vilket gör att man får en timmes sömn extra den natten. Men tyvärr gör det ju även att det blir mörkt en timme tidigare på kvällen. Ett bra sätt att minnas att man ska ställa tillbaka klockan till vintertid är att man gör precis samma sak med sina utemöbler. (om man nu har några det vill säga ;) ) Vilket blir det samma vid sommartid på våren. Man ställer fram klockan vid sommartid och ställer samtidigt fram sina utemöbler. Man ställer tillbaka klocka till vintertid och ställer samtidigt tillbaka utemöblerna

Sommartid 2015

Under natten från lördag 28 mars 2015
till söndag 29 mars 2015 får vi vår underbara sommartid tillbaka.

Länka gärna till oss om du gillar oss

Vi försöker driva en blogg som informerat människor så snabbt som möjligt om viktiga och roliga saker som man kan gå runt och fundera på. Det tar en hel del tid att uppdatera alla sidor och gillar du oss för att vi gör det får du väldigt gärna länka till oss. Tack på förhand. :)

Sommartid 2015

Sommartid 2015! Då har vi tagit oss igenom den mörka delen av halvåret som vi har medan vintertid råder i Sverige. Men är det alltså äntligen dags att ställa fram klockan till sommartid igen.

När ska man ställa fram klockan 2015

2:00 på natten ska man ställa fram klockan så att klockan istället blir 3:00 alltså. Det gör att vi ”förlorar” en timme den natten men vad gör det när vi går mot ljusare tider? För det gör ju att vi får se solen en timme längre varje dag fram till midsommar då det tyvärr blir mörkare igen. Det vill säga någon vecka in på skolornas sommarlov ungefär. Men vi behöver inte ställa tillbaka klockan till vintertid igen förens okt. Det vill säga den sista söndagen i oktober 2015 som vanligt.

Sommartid 2014 datum

Sommartid 2014 datum var den 30 mars.

Ställa om klockan till vintertid

Ställa om klocka till vintertid gör man ALLTID sista söndagen i oktober. Ändå är det inte helt enkelt att hålla reda på eftersom det är många tillfällen och högtider som bestäms på damma sätt.

VINTERTID 2014: 26 OKTOBER

Vintertid datum

Vintertid datum varierar lite men är ALLTID sista söndagen i oktober VARJE år. Det ändrar sig aldrig alltså.

Vintertid 2014

Vintertid 2014 blir det alltså 26 oktober. Då ska du ställa om klockan när den slår 3 och då ställer du tillbaka klockan till 2 istället.

Ställa TILLBAKA klockan

Du ska alltså ställa TILLBAKA klockan från 3 till 2 mellan lördag och söndag sista helgen i oktober. Mitt i natten alltså. Även om du såklart inte behöver gå upp och ändra den just precis då, hehe. Men gör det innan du går i säng.

Mer om vintertid

Under vintertid kan du läsa mer om vintertid. Vi försöker hela tiden uppdatera inlägget så att det alltid är aktuellt.

Ställa om klockan till vintertid

Klockan just nu med fröken ur online på nätet

Fröken ur har sedan 1934 hjälpt alla som vill veta vad klockan är just nu i Sverige. Detta har man fått veta genom att ringa till fröken ur på telefonnummer 90510, vilket kostar ca 1kr-2kr beroende från vilken operatör man ringer ifrån. Då får man veta vad klockan är just nu i runt 1-2min innan man får betalar för ytterligare 1-2min, också det beroende på från vilken operatör man ringer ifrån.

Fröken ur rösten

Rösten som läser upp tiden är sedan år 2000 Johanna Hermann Lundberg. Fröken ur är kopplad till ett atomur som finns på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Detta för att klockan alltid ska läsas upp så exakt som möjligt. Någon riktig fröken ur online på nätet finns det inte idag.

När används fröken ur för att få reda på klockan just nu

Fröken ur används framför allt när man ska till och ställa fram klockan till sommartid eller ställa tillbaka klockan till vintertid. Det är då fröken ur brukar gå som varmast eftersom man vill ha så exakt tid som möjligt helt enkelt.

Klockan i London just nu

Klockan i London just nu är en timme efter Svensk tid. Oavsett om det är sommartid eller vintertid.

Klockan i London mot svensk tid

Det vill säga, är klockan 15:00 i Stockholm (Sverige) så är den 14:00 i London (England, Storbritannien). A.M är mellan 00:00 och 12:00 och P.M är mellan 12:00 och 24:00. I världen finns det 24 tidszoner och London (England, Storbritannien) ligger i tidszon +00:00 medan Stockholm (Sverige) ligger i +01:00. Det vill säga en timme före. Sommartid och vintertid är någon som kan ställa till det när man är ute och reser och hoppar mellan tidszoner men både London (England, Storbritannien) och Stockholm (Sverige) ligger i sommartid / vintertid nord. Vilket betyder att dom slår om till både sommartid och vintertid exakt samtidigt så det skapar aldrig några problem.