Kategoriarkiv: Semmeldagen

Semmeldagen

Semmeldagen är olika datum varje år. Semmeldagen är alltså inte samma datum varje år utan kan som tidigaste vara 3 februari och som senaste 9 mars. Semmeldagen är den ursprungliga fettisdagen och är tisdagen efter fastlagssöndagen. Här kan du bland annat se när du kan börja fira denna underbar dag.

Fettisdagen (Semmeldagen) datum 2015

Datum för fettisdagen (semmeldagen) är olika nästan varje år. Men inträffar alltid tisdagen efter fastlagssöndagen och är den sista dagen före kristna fastan. Så när är fettisdagen (semmeldagen) 2015 då? Jo i år 2015 blir det den 12 februari då fastlagssöndagen är den 10 februari. 2014 var det däremot 21 feb och fastlagassöndagen 19 feb.

NÄR ÄR DET FETTISDAGEN

Dagen efter, vilket alltid är en onsdag, börjar den kristna fastan och namnet på den dagen är askonsdagen. Medan dagen mellan fastlagssöndagen och fettisdagen (semmeldagen) heter blåmåndagen. I år inträffar det en vecka efter Alla hjärtans dag. Idag är dock fettisdagen (semmeldagen) för många enbart en svensk mini högtid då man köper semlor och inte har en tanke på att dra igång någon fasta dagen efter.

Äter du semlor på fettisdagen?