Kategoriarkiv: Recept

Här nedan hittar du alla recept jag skrivit här på bloggen. Äger du en blogg eller hemsida får du väldigt gärna ladda upp det färdiga resultatet där och länka till inlägget med receptet. Då skapas det automatiskt in länk vid kommentarerna till din blogg och då kan jag gå in och titta. =)

Blanda din pepparkakskrydda själv

Blanda din pepparkakskrydda själv! Idag tänkte jag presentera ett recept som hör julen till. Ett recept på pepparkakskrydda där du alltså kan blanda ihop den själv. Det enda du behöver är att veta innehållet, gå och köpa innehållet, och sedan mortla det. Ha gärna en fin burk du kan stoppa det i också. DU behöver 3 tsk hela nejlikor. Kryddnejlikor alltså. Sedan behöver du 3 tsk kardemummakärnor. 2 tsk hela kryddpeppar, 4 tsk malen ingefära och sedan slutligen 5 tsk malen kanel. Det är alltså det enda du behöver. Och en mortel. Sedan mortlar du dessa till ett fint pulver som du stolt kan hälla i en egen burk och ha din egna pepparkakskrydda.

Jordgubbstårta recept

Jordgubbstårta passar framför allt till den svenska sommaren men går så klart att göra året runt. Det finns väldigt många olika recept på jordgubbstårta men här har ni i alla fall en variant som jag gillar.

Det här behöver du för mitt jordgubbstårta recept

  • 3st – Tårtbottnar
  • 4dl – Vaniljkräm
  • 9dl – Jordgubbar
  • 5dl – Vispgrädde (gärna med lite vanilj i)

Så här slänger du ihop mitt jordgubbstårta recept

Lägg fram en av tårbottnarna och ha på hälften av vaniljkrämen, det vill säga 2dl. Ha sen på tårbotten nr 2 och ha på resten av vaniljkrämen. Sen mossar du 4del av jordgubbarna och har på. På med sista tårtbotten. Vispa grädden och bred på tårtan. På sidorna och uppe på. Skriva sedan resten av jordgubbarna och garnera jordgubbstårta med dom. Klart!

Tips på snabb mat

Tips på snabb mat? Jag behöver delvis er hjälp till den här guiden. Jag behöver ofta göra riktigt snabb mat och har därför samlat på mig väldigt många recept genom året och tänkte därför i den här guiden lista dom bästa jag vet. Men jag behöver även tips från er! Så snälla kommentera om ni har tipsa på god och snabb mat.

Tips på snabb mat – Plats 1 = Pannkakor

Pannkakor slår aldrig fel och är extremt lätt och snabbt att göra. Det enda du behöver är mjöl, ägg, mjölk, smör, salt och önskade tillbehör. Jag väljer alltid sylt och vanilj grädde.

1. Du slänger ihop 6dl mjölk, 2dl mjöl, 3 ägg och lite salt. Blanda och låt stå i 10min.

2. Ha i ca 50g smör i en stekpanna och smält och häl sedan i smeten och blanda.

3. Stek pannkakorna.

4. ÄT!

Köttbullar recept

Dags för lite köttbullar recept. Det börjar bli väldigt många recept på den här bloggen nu men hoppas ni gillar det. =) Köttbullar är något jag gör minst en gång i veckan och mitt köttbullar recept brukar variera lite från gång till gång men jag tänkte här publicera det vanligaste jag brukar använda. Receptet nedan är för 4 personer men som vanligt är det väldigt individuellt.

Det här behöver du för detta köttbullar recept

– 500g nötfärs (gärna inte mer än 10% fett)
– 1krm malen svartpeppar
– 1tsk salt
– 5msk ströbröd
– 1msk smör
– 1dl vatten
– 1st gullök (lite beroende på storlek dock, är den stor så ta en halv)

Så här kastar du ihop detta köttbullar recept

Lägg ströbrödet, saltet och pepparen ligga i vattnet och svälla ett tag. Sen river du i löken i önskad storlek på bitarna och har till sist ner nötfärsen. Sen rör du om det till en fin smet och sen är det bara börja rulla köttbullarna. Ett tips är att hela tiden blöta händerna när du rullar köttbullarna för att lättare få dom att sitta ihop och inte fastna på händerna.

Har fler köttbullar recept på lager men dom kommer någon annan dag. =) Det här är det vanligaste och absolut enklaste receptet. Kommentera gärna och tipsa om ditt recept på goda köttbullar.

Muffins recept – Bananmuffins

Muffins recept kan säkert se ut på 1 miljon olika sätt och det är ju lite det man älskar med Muffins. Jag älskar att göra muffins och brukar variera mig lite mellan olika recept men det recept jag använder överlägset mest är bananmuffins. Receptet är för 6 STORA muffins. Jag gillar inte att baka så många så man måste frysa in utan muffins smackar bäst när dom är precis ny gjorda.

Det här behöver du till detta Muffins recept – Bananmuffins

– 2dl vetemjöl
– 1dl strösocker
– 1tsk bakpulver
– 1tsk vaniljsocker
– 75g smör
– 2st ägg
– 1st banan (så klart!)
– 1 msk pressad citron

Så här gör du detta Muffins recept – Bananmuffins

Bland smör och socker och och visa till en smet med hjälp av en elvisp. Smöret får gärna vara i rumstemperatur så att det blir lättare att vispa. Sen har du helt enkelt i bakpulveret, vaniljsockeret, bananen, citronen, vetemjölet och ägget och fortsätter vispa. Ha i en sak i taget. Vilket ordning spelar inte så stor roll så länge du håller det till en jämn smet. Sen är det dags att hälla upp det i stora muffins formar och kasta in i ugnen på 200 grader i ca 18-20min.

Scones recept

Scones recept är väldigt enkelt att kasta ihop och är väldigt goda att äta varma med sylt. Speciellt på en söndagsmorgon när man kan sitta lite längre och njuta av sina scones. Receptet nedan gäller för 4 personer men är som vanlig högst individuellt beroende på hur mycket man äter.

Det här behöver du för att göra detta Scones recept

– 3dl mjölk
– 7dl vetemjöl
– 4tsk bakpulver
– 1,5tsk salt
– 100g smör

Så här gör du detta Scones recept

Börja med att sätta på ugnen på 250 grader. Att göra Scones är väldigt enkelt, du kastar bara ihop mjölet, bakpulvret och saltet och blandar om. Sen delar du upp smöret i delar och kastar ner det också och blandar om. Ha sen i mjölken och rör ihop det till en scones deg. Sen är degen klar och det är dags att böra göra små Scones. Gör 4 lika stora kakor och hacka dom sen med en gaffel. Lägg dom på sen på en plåt med antingen bakplåtspapper eller om du väljer att smörja den. Låt dom stå i ugnen i 10 minuter för att se låta vila några minuter utanför. Sen är det bara att äta. Servera gärna med sylt.

Pannkakor recept

Pannkakor recept kan se väldigt olika ut beroende på vem man frågar. Men här kommer i alla fall ett recept på väldigt goda pannkakor som jag brukar göra. Pannkakor äter många på torsdagar i Sverige av någon anledning. Jag själv äter det på lite olika dagar men minst en dag i veckan i alla fall. Receptet nedan är för 4 personer men det kan så klart variera väldigt mycket beroende på hur hungriga dessa 4 personer är.

Det här behöver du till mitt pannkakor recept

– 2 dl vanligt vetemjöl
– 0,5 tsk salt
– 5 dl mjölk
– 4 ägg
– 3 msk smör
– 0,5 dl mineralvatten (här är hemligheten till goda pannkakor)

Så här följer du mitt pannkakor recept

Först blandar du allt torrt, det vill säga mjöl och salt. Sen har du i ungefär 2 dl av mjölken och mineralvattnet och vispar om. Sen efter det så kastar du ner äggen och resten av mjölken. Sen är det dags att smälta 2 msk smör och hälla ner det i smeten. Sen är pannkaksmeten klar och det är dags att börja steka pannkakor. Till det använder du sen resten av smöret.

Kladdkaka recept

Kladdkaka recept kan du se lite olika ut beroende på vem man frågar, och hur man vill ha den. Vissa vill till exempel ha den väldigt kladdig medan vissa vill ha den lite hårdare. Hur som helst så är kladdkaka ofta god hur man än väljer att göra den. Här nedan har du min variant som jag tycker fungerar bra och där den blir precis som jag vill ha den. Det vill säga extra kladdig och som smakar väldigt mycket chocklad. Mitt recept nedan är för ca 4 personer.

Till mitt kladdkaka recept behöver du följande ingredienser

– 25 gram blockchoklad (chocklad är ett måste om du frågar mig)
– 0,5 dl kakao (ja så mycket)
– 1,5 dl vetemjöl
– 1 krm salt
– 1,5 tsk vaniljsocker
– 2,5 dl strösocker
– 2 ägg
– 100+20 gram smör

Så här gör du min kladdiga kladdkaka med blockchoklad

För att det ska gå så snabbt som möjligt så börjar du så klar med att sätta på ugnen. (175 grader) Blanda sen ägg och socker och rör om. Vispa INTE om du vill ha den kladdig. Ha sen ner kakaon, vaniljsockret, vetemjölet och saltet och så rör du om igen. Sen smälter du smöret (100g) och så rör du ner det också. Smörj och bröa en form och häll ner smeten. Grädda den sen i ca 25min. Inte en minut över om du frågar mig. Då risken stor att den bli torr och tråkig. Den är perfekt om den är lös i mitten men med fasta kanter. Sen under tiden den svalnar så smälter du chockladen med 20g smör som du sedan har över kladdkakan när den svalnat. Låt den svalna igen och sen är det bara börja äta.